Current Affairs today- 5th October | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs Today – 5th October, 2021

 

1.  When did India – Sri Lanka bilateral joint Exercise “Mitra Shakti-21” take place?

Ans:-  From 4th October to 15th October 2021

Detail info:

“Mitra Shakti-21” the 8th edition of the India – Sri Lanka bilateral joint Exercise which took place at Combat Training School, Ampara in Sri Lanka.

Key points:-

·         Aim:  Promote close relations between Armies of India and Sri Lanka.

·         120 personnel from the Indian Army will participate in this exercise.

2.  Who became the brand ambassador of One District One Product scheme?

Ans:-   Bollywood actress Kangana Ranaut.

Detail Info:-

Bollywood actress Kangana Ranaut became the brand ambassador of Uttar Pradesh government scheme One District One Product.

Key points:-

·         One District One Product (ODOP) is a UP govt scheme which aims to create product-specific traditional industrial hubs across 75 districts of UP.

ALSO READ  Current Affairs today- 13th September | download free pdf

3.  Who won ‘Right Livelihood Award 2021’?

Ans:-    A Delhi based environmental organization -LIFE

Detail info:

Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE) won ‘Right Livelihood Award 2021’ which is also called the Nobel Prize of Sweden.

Key points:-

·         The Award was founded in 1980 by German-Swedish philanthropist Jakob von Uexkull.

 

4.  Which day is observed as World Animal Welfare Day?

Ans:-   4th October

5.  Which Union Minister has inaugurated the first Sports Arbitration Centre of India at Ahmedabad in Gujarat?

Ans:-    Kiran Rijiju 

6.  Who launches Jal Jeevan Mission App and Rashtriya Jal Jeevan Kosh?

Ans:-    PM Narendra Modi

Detail info:

Jal Jeevan Mission App:  The Jal Jeevan Mission App has been launched to improve awareness among stakeholders and for greater transparency and accountability of schemes under the Mission.

Rashtriya Jal Jeevan Kosh:  Rashtriya Jal Jeevan Kosh (RJJK) will enable individuals, institutions, corporations, or philanthropists, either in India or abroad, to contribute/donate to provide tap water connection in every rural household, school, Anganwadi centre, ashram shala, and other public institutions.

7.  Who has been appointed as the new Chairman of Life Insurance Corporation of India (LIC)?

Ans:-    V.K. Sharma

8.  Who has become the new prime minister of Tunisia?

Ans:-    Najla Bouden Ramadhane

9.  Which company has developed an innovative wireless product called Giga Mesh?

Ans:-Astrome

Detail Info:

Bengaluru-based women-led startup, Astrome, has developed an innovative wireless product called Giga Mesh, that can provide reliable low-cost internet services to suburban and rural areas.

10.  Which app has Delhi govt. has recently been launched to promote tourism?

Ans:-  Dekho Meri Dilli

Detail info:

The Delhi government launched a mobile phone app, “Dekho Meri Dilli”, that will act as a one-stop center for tourism-related information and tickets to all major tourist spots in Delhi.

 

   Join us on Telegram