Current Affairs today- 4th October | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

Current Affairs Today – 4th October, 2021

 

1.  Which day is observed as World Maritime Day?

Ans:-  30th September

Detail info:

World Maritime Day is celebrated on the last Thursday of every September annually to provide an opportunity to focus attention on the importance of shipping and other maritime activities and to emphasize a particular aspect of the work of the International Maritime Organization (IMO).

Key points:-

·         Theme:  Seafarers: At the Core of Shipping’s Future

·         World Maritime Day was first observed in 1978.

2.  Which day is observed as World Heart Day?

Ans:-   29th September

Detail Info:-

Theme:  The theme of World Heart Day 2021 was “Use Heart to Connect”.

3.  Who became the new Prime Minister of Japan?

Ans:-    Fumio Kishida

4.  What is the name of the new version of the Akash Missile which was recently tested by DRDO?

Ans:-  Akash Prime

5.  Which day is observed as the International Day of Older Persons?

Ans:-    1st October

Detail info:-

International Day of Older Persons is observed annually to raise awareness about issues affecting the elderly, such as senescence and elder abuse, and appreciate the contributions that older people make to society.

Theme:   Digital Equity for All Ages.

6.  Which day is observed as International Coffee Day?

Ans:-   1st October

7.  Who has been appointed as the brand ambassador of the National Basketball Association (NBA)?

Ans:-    Ranveer Singh

Detail info:

Ranveer Singh is a Bollywood actor.

7.  Who has launched ‘NIDHI 2.0’?

Ans:-    Om Birla

Detail info:

Om Birla is the Lok Sabha Speaker at Present. The NIDHI 2.0 database will have more inclusivity.

Full form:  National Integrated Database of Hospitality Industry

8.  Which social media company has recently launched “Creator Education Program” in India?

Ans:-    Facebook     

9.  In which state NABARD has approved a credit card scheme for yak rearing?

Ans:-    Arunachal Pradesh

ALSO READ  Current Affairs of today- 21th October | download free pdf

Detail info:

The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has approved a credit plan for the high-altitude animal often referred to as “mountain cattle”. The scheme was developed by the National Research Centre on Yak (NRCY) at Dirang in Arunachal Pradesh’s West Kameng district

10.  Who launched ‘DigiSaksham’ scheme?

Ans:-  Bhupendra Yadav (Union Labour and Employment Minister)

Detail info:

In collaboration with Microsoft, Union Labour and Employment Minister Bhupendra Yadav launched DigiSaksham to enhance the employability of youth.