Current Affairs of today- 8th October | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs of Today- 8th October, 2021

 

1.  When did 5th edition of India – Japan Maritime Bilateral Exercise JIMEX take place?

Ans:-  From 06 to 08 October 2021

Detail info:

What is JIMEX?  JIMEX is a series of exercises between the Indian Navy and the Japan Maritime Self-Defence Force which started in 2012

Place  Arabian Sea

2.  Which day is observed as International Teachers Day?

Ans:-   5thSeptember

3.  Jini or Jhini rice (Vada Kolam) recently got GI tag is from which state?

Ans:-    Maharashtra

Detail info:

Vada Kolam rice or Jini rice or Jhini rice is widely grown in the Palghar district of Maharastra.

Full from of GI tag:   Geographical Indication tag

3.  Which UT/state has launched India’s first e-fish market app?

Ans:-    Assam

Detail info:-

Assam’s Minister for Fisheries, Pramila Sukla, has launched India’s first e-fish market- App Fishwala.

Key points:-

·         Name of fiches which will be available in this e-market:  Table size fish such as bhangon, mrigal and rohu and freshwater and seawater frozen fish (icebox) will be available coupled with dry fish packets, dry fish raw, fish pickles, and processed fish products.

ALSO READ  Current Affairs today- 27th September | download free pdf

 4.  Which company has launched a new credit card by the name of Buy Now Pay Later?

Ans:-   Fintech company BharatPe

Detail info:-

BhartPe has launched a new credit card by the name of ‘Buy Now Later’ which will provide its customers up to RS. 10 lakh credit.

5.  Which UT/state govt has launched ‘Swechha’?

Ans:-    Andhra Pradesh

Detail info:

Andhra Pradesh Chief Minister, Y.S. Jagan Mohan Reddy has launched the ‘Swechha’program to tackle the stigma attached to menstruation, prioritize female personal hygiene, and encourage a healthy dialogue of information.

Meaning of Swechha:  Freedom

6.  Which day is observed as World Cotton Day?

Ans:-    7th October

Detail info:

World Cotton Day was initiated by the Group of Cotton-4 countries namely Benin, Burkina Faso, Chad, and Mali to reflect the importance of cotton as a global commodity.

Aim: The international day aims to celebrate the advantages of cotton

7.  Which day is observed as ‘Ganga River Dolphin Day’?

Ans:-    5th October

Detail  info:

This day is observed to raise awareness and encourage the conservation of the Dolphins of the Ganga River.

 8.  What is the name of the payment and account system launched by Defence Accounts Department?

Ans:-   PRABAL

9.  Which day is observed as Indian Air Force Day?

Ans:-  8th October

10.  Who have been honored with the Yidan Prize 2021?

Ans:-  Dr Rukmini Banerji and Eric A. Hanushek

Detail info:

The two have been honored with the Yidan Prize 2021 for improving the quality of education and outcomes for learners at scale

Dr Rukmini Banerji:  She is the CEO of Pratham Education Foundation.

Eric A. Hanushek:  He is a Prof. at Stanford University.

 

   Join us on Telegram