Current Affairs of today- 23rd October | download free pdf

Current Affairs of Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs of Today- 23rd October, 2021

 

1.  Who is the author of the book “Stars in My Sky: Those Who Brightened My Film Journey”?

Ans:-   Divya Dutta

Detail info:

In her new book, Divya Dutta shares her experiences with some of the stalwarts of Bollywood who played a significant role in her film career.

2.  Who has been appointed as the Russian Film Festival in India?

Ans:-   Director-producer Imtiaz Ali

3.  Who has been appointed as the new Chairman Association of Mutual Funds in India?

Ans:-    A Balasubramanian

4.  Who is the author of the book “Sir Syed Ahmad Khan: Reason, Religion And Nation”?

Ans:-    Prof Shafey Kidwai

Detail info:

The objective of the book is to analyze Sir Syed Ahmad Khan the founder of Mohammedan Anglo-Oriental College that grew into Aligarh Muslim University.

 

5.  What is mobile ‘Modi Van’?

Ans:-    Mobile Medical Vans

ALSO READ  ICDS Supervisor Main Exam Syllabus West Bengal 2020 | Previous Year Question Papers pdf

Detail info:

The Union Home Minister Amit Shah has launched “Five Mobile Medical Vans” named as ‘Modi Van’.

Key point:-

·         This event was organized in the Kaushambi district of Uttar Pradesh.

·         These vans have been launched under the ‘Seva Hi Sangathan’ programme.

 

6.  Who won Sakharov Prize in 2021?

Ans:-    Alexei Navalny

Detail info:

Alexei Navalny, an opposition politician and anti-corruption activist, from Russia, won the Sakharov Prize in 2021. He is currently in prison.

About Sakharov Prize:

·         Sakharov Prize is an honorary award given to individuals or groups who have dedicated their lives to defend human rights and freedom of thought.

Key points:-

·         Sakharov Prize was first given to Nelson Mandela in 1988.

·         The name of the prize is given after Russian scientist Andrei Sakharov.

 

7 .  Who is goig to launch a new social media site called ‘TRUTH’?

Ans:-    Former US President Donald Trump

8.  In which country did External Affairs Minister S. Jaishankar unveil the “Bhoodan Grove”?

Ans:-    Israel

9.  Who has been elected as the first-ever elected president of Barbados?

Ans:-    Dame Sandra Mason

 

10.  Recently which volcano erupted in Japan?

Ans:-    Mount Aso

Detail info:

Mount Aso, a tourist destination on the main southern island of Kyushu, blasted ash several miles into the sky.

 

   Join us on Telegram

 

 

 

   Download