Current Affairs of today- 21th October | download free pdf

Current Affairs of Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

Current Affairs of Today- 21thOctober, 2021

 

1.  Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director of the National Research Development Corporation-NDRC?

Ans:-   Amit Rastogi

2.  Which Indian state/UT has launched a patrolling operation called ‘Operation Stark’?

Ans:-   New Delhi

Detail info:

New Delhi has launched a patrolling operation named ‘Operation Satark’, to combat and prevent crime and make public places safer.

 

3.  What is India’s rank in 2021 Mercer CFS Global Pension Index survey?

Ans:-    40th out of 43

Detail info:

Mercer Consulting, a leading global management consulting firm, has released the 13th edition of the Mercer Global Pension Index (2021 MCGPI) in which India has ranked 40 out of 43 countries.

Key point:-

·         Iceland has ranked the highest.

·         Thailand has ranked the lowest.

 

4.  Who is the author of the book “The Origin Story of India’s State”?

Ans:-    Venkataraghavan Subha Srinivasan

5.  Who inaugurated Kushinagar International Airport?

Ans:-    Prime Minister Narendra Modi

 

6.  What is the name of the storm which recently hit Philippines?

Ans:-    Kompasu

Detail info:

The name Kompasu has been used to name four tropical cyclones in the northwestern Pacific Ocean.

Key points:-

·         The Kompasu storm has started from the northwestern Pacific Ocean.

·         The name was contributed by Japan.

·         The meaning of the Japanese word Kompasu is Compass.

 

7 .  Who became the 21 Female Grand Master?

Ans:-    Divya Deshmukh

8.  Which day is observed as Police Commemoration Day?

Ans:-    Police Commemoration Day

Detail info:

Every year on October 21st  is observed as Police Commemoration Day to remember and honour the brave policemen who have laid down their lives in the line of duty.

Key point:-

·         Police Commemoration Day commemorates the day in 1959, when twenty Indian soldiers were attacked by Chinese troops in Ladakh’s Hot Spring area, in which, ten Indian policemen lost their lives and seven were imprisoned.

ALSO READ  Current Affairs today- 4th October | download free pdf

 

 9.  Which state/UT has launched ‘Prashasan Gaon ke Sang’?

Ans:-    Rajasthan Government

Detail info:

Rajasthan Government has launched a campaign named ‘Prashasan Gaon Ke Sang’ till December 17, 2021.

Key point:-

·         The aim of this scheme is to provide local access to government services in the remotest villages of the state.

 

10.  Who is the author of the book “Actually… I Met Them: A Memoir”?

Ans:-    Gulzar

Detail info:

In this book, Gulzar has shared many interesting unknown facts about legends like Kishore Kumar, Bimal Roy, Ritwik Ghatak, Hrishikesh Mukherjee, and Mahasweta Devi, and others.