Current Affairs of today- 20th October | download free pdf

Current Affairs of Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

Current Affairs of Today- 20thOctober, 2021

 

1.  What is the name of the movie first-ever shot in space?

Ans:-   The Challenge

Detail info:

A Russian film crew is back on Earth after wrapping up scenes for the first movie shot in space.

‘The Challenge’ is an upcoming Russian space docudrama film by Klim Shipenko. It is the first feature-length fiction film shot in outer space.

Key point:-

·         Yulia Peresild is the lead actress who plays the role of Zhenya.

·         The director of the film is Klim Shipenko.

·         The film is to release in 2022.

2.  Which country won 2021 SAFF Championship final title?

Ans:-   India

3.  In Which exercise did Indian Army team win gold medal?

Ans:-    Exercise Cambrian Patrol 2021

Detail info:

Exercise Cambrian Patrol is an annual international military exercise that involves its participating units covering a 40-mile (65 km) course in less than 48 hrs while performing numerous types of military maneuvers and patrols placed throughout the rugged Cambrian Mountains and swamp lands of mid-Wales.

Key point:-

·         Exercise Cambrian Patrol is organized in United Kingdom.

·         Exercise Cambrian Patrol is also known as Olympics of Military Patrolling.

·         Gold Medal was presented to the Indian Army team by General Sir Mark Carleton-Smith who is the Chief of General Staff of British Army.

 

4.  Which has been launched by NASA to study Jupiter’s Trojan asteroids?

Ans:-    Mission Lucy

Detail info:

The US space agency NASA has launched ‘Lucy Mission’ to study Jupiter’s Trojan asteroids. This mission is first-of-its-kind. The duration of this mission is 12 years.

 

5.  Who launches ‘Mera Ghar Mere Naam’ scheme?

Ans:-    Punjab Chief Minister Charanjit Channi

Detail info:

The newly appointed Punjab CM Charanjit Channi launcheda new scheme named ‘Mera Ghar Mere Naam’. It aims to confer proprietary rightson the people living in the houses within the ‘Lal Lakir’ of villages and the cities.

 

6.  Who became the new Prime Minister of Norway?

Ans:-    Jonas Gahr Store

 

7.  Which country hosted the G20 Extraordinary Leaders’ Summint?

Ans:-    Italy

8.  Which mountain of India has recently been changed to ‘Mount Manipur’?

Ans:-    Mount Harriet

Detail info:

The name of Mount Harriet in Andaman has been changed to Mount Manipur in tribute to freedom fighters.

Key point:-

·         Maharaja Kulachandra Dhwaja Singh and 22 freedom fighters were sent to Kalapani and kept on Mount Harriet.

·         The picture on the backside of the old ₹ 20 note is taken from Mount Harriet National Park.

 

9.  Who on the ‘Earth Shot’ Prize in 2021?

Ans:-    Vidyut Mohan

Detail info:

Earthshot Prize’, also known as the ‘Eco-Oscars’ is given to the people who are trying to save the planet. This year in 2021, a New Delhi-based 17-year-old entrepreneur Vidyut Mohan won this prize including four other people from around the globe.

Key point:-

·         This prize is given by Prince William.

·         The ‘Eco-Oscars’ is an environmental award established by Prince William, Duke of Cambridge and renowned British historian David Attenborough in 2020.

ALSO READ  WBCS Preliminary Previous 2017 | General Science | Free Mock Test | Free PDF Download

·         Vidyut has been awarded in the Clean our Air category, for his technology called ‘Takachar’.

 

10.  Who has been appointed as the President of Indian Weightlifting Federation?

Ans:-    Sahdev Yadav