Current Affairs of today- 16th October | download free pdf

Current Affairs of Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

Current Affairs of Today- 16thOctober, 2021

 

1.  When did the joint military exercise between the Indian Army and United States Army ‘Ex Yudh Abhyas 2021’ start?

Ans:-   15th October

Detail info:

This is the 17th edition of the Joint Military Training Exercise between the Indian Army and the United States Army “Ex Yudh Abhyas 2021”.

Key point:-

·         It started on 15th of October and will continue till the 29th of October 2021.

·         This exercise will take place at Joint Base Elmendorf Richardson, Alaska in USA.

·         There will be 350 personnel of an Infantry Battalion Group in the Indian contingent

2.  Who has been appointed chairman of the World Steel Association?

Ans:-   Sajjan Jindal

Detail info:

The World Steel Association has elected Sajjan Jindal, Chairman and Managing Director, JSW Steel, as Chairman of Worldsteel for the year 2021–22.

Key point:-

·         Sajjan Jindal became the first representative from India to grab the position.

ALSO READ  Current affairs 2021 pdf download | Paralympics 2020 Indian Winners

3.  Which day is observed as International Day of Rural Women?

Ans:-    15th October

Detail info:

This day is observed to give importance to the crucial role of women and girls in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods and overall well-being.

Key point:-

·         In India this day is observed as Rashtriya Mahila Kisan Diwas.

4.  What is India’s rank Global Hunger Index (GHI) published on the 14th of October?

Ans:-    101st

Detail info:

India did only secure 101st position in Global Hunger Index (GHI) published on the 14th of October out of a total of 116 countries.

Key Points:-

·         The Global Hunger Index is a peer-reviewed annual report, jointly published by Concern Worldwide and Welthungerhilfe.

·         Last year in 2020 India held 94thposition out of 107 countries.

·         Belarus holds the top position and Somalia the last in the Global Hunger Index 2021.

5.  Who became the new Chief Justice of the Madhya Pradesh High Court?

Ans:-    Justice Ravi Vijaykumar Malimath

Detail info:

After Chief Justice Mohammad Rafiq, Ravi Vijaykumar Malimath became the 59th Chief Justice of Madhya Prades High Court.

Key point:-

·         The Chief Justice and Judges of the High Courts are to be appointed by the President of India under clause (1) of Article 217 of the Indian Constitution.

ALSO READ  Current Affairs of today- 15th October | download free pdf

 

6.  Which day is observed as World Food Day?

Ans:-    16th of October

Detail info:

World Food Day is an international day celebrated every year worldwide on 16th October in remembrance of the foundation date of the United Nations Food and Agriculture Organization in 1945.

7.  Which team became the winner in the 14thedition of the Indian Premier League (IPL) in 2021?

Ans:-    Chennai Super Kings-CSK

Detail info:

After 2010, 2011, and 2018 Chennai Super Kings grabs the title of IPL 2021 Winner for the fourth time.

8.  Where was the ‘Dr. APJ Abdul Kalam Prerana Sthal’ was inaugurated on the occasion of the 90th birth anniversary of Dr. APJ Abdul Kalam?

Ans:-    Visakhapatnam, Andhra Pradesh

9.  Who launched the ‘MyParking’ app?

Ans:-    Union minister Anurag Thakur

Detail info:

Union minister Anurag Thakur launched Delhi’s ‘MyParking’ app through which people can book parking at SDMC’s surface and multi-level parking lots.

10.  Which Company has grabbed the top position in the ‘Forbes World Best Employer- 2021’?

Ans:-    Reliance Industries Limited

 

   Join us on Telegram

 

 

 

ALSO READ  Current Affairs of today- 21th October | download free pdf

   Download