Current Affairs of today- 13th October | download free pdf

Current Affairs of Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs of Today- 13thOctober, 2021

 

1.  Which is the mascot of FIFS 2022 U-17 Women World Cup?

Ans:-   Ibha

Detail info:

“Ibha” is going to be the official mascot of FIFA 2022 U-17 World Women World Cup.

Key point:-

·         India will host of FIFA 2022 U-17 World Women World Cup

·         It will be the 7th edition of the FIFA U-17 Women’s World Cup.

2.  Which day is observed as World Arthritis Day?

Ans:-   12th October

Detail info:

Theme  Don’t Delay, Connect Today: Time2Work..

3.  Who won the F1 Turkish Grand Prix 2021?

Ans:-    Valtteri Bottas

4.  Who became the Prime Minister of Ethiopia?

Ans:-    Abiy Ahmed

5.   Who launched ‘Desh Ke Mentor’ programme?

Ans:-    Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal

Detail info:

Under Desh Ke Mentor, students of Delhi Government schools (mentees) will undertake a career exploration journey that will help them make informed career choices.

·         What is ‘Desh Ke Mentor’ Programme?

The ‘Desh ke mentor’ programme entails ‘adopting’ one to 10 government school students who can be mentored by citizens who are successful in their respective fields

6.  What is the name or names of the long haul freight train or trains recently launched by Indian Railways?

Ans:-    Trishul and Garuda

Detail info:

These long-haul trains provide a very effective solution to the problem of capacity constraints in critical sections.

·         About the Trishul:

Trishul is the first long-haul train of South Central Railway and consists of 177 wagons. It was launched from the Kondapalli station of the Vijayawada division to the Khurda division of the East Coast Railway.

·         About the Garuda:

The train ‘Garuda’ was launched from Raichur of Guntakal division to Manuguru of Secunderabad division.

7.  Which day is observed as International Day for Disaster Reduction?

Ans:-    13th October

 8.  Which country has launched world’s first self-driving train?

Ans:-    Germany

Detail info:

On 11th  October 2021, Germany has launched the world’s first automated, driverless train in Hamburg city.

9.  Who has been appointed as Prime Minister Modi’s advisor?

Ans:-    Former IAS officer Amit Khare

10.  Which day is observed as Shaheed Kisan Diwas by the farmers of India?

Ans:-    12th October

Detail info:

Farmers protesting against the Centre’s three farm laws will observe ‘Shaheed Kisan Diwas’ on 12th  October to pay tribute to the four farmers who lost their lives in the Lakhimpur Kheri violence.

 

   Join us on Telegram

 

 

 

   Download