Current Affairs of today- 12th October | download free pdf

Current Affairs of Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs of Today- 12th October, 2021

 

1.  Who launched Indian Space Association (ISpA)?

Ans:-   Prime Minister Narendra Modi

Detail info:

On October 11 PM Narendra Modi has launched Indian Space Association (ISpA) through video conference.

What is ISpA:    The Indian Space Association is one of the main industries associated with space and satellite companies, which aspires to be the collective voice of the Indian space industry.

Aim  The Indian Space Association (ISpA) is to make India self-reliant, technologically advanced, and a leading player in the space arena.

2.  Who became the first Indian woman to win the World Championship?

Ans:-   Anshu Malik

Detail info:

By winning a silver medal at the World Wrestling Championship 2021 in 55kg freestyle category, Anshu Malik became the first Indian woman to win World Championship.

Bio    Anshu Malik is from Haryana. She trains under coach Jagdeesh at the Chaudhary Bharat Singh Memorial Sports School in Nidani.

3.  Who is the richest woman in India in Forbes’ India Rich List 2021?

Ans:-    Savitri Jindal

 

4.  In which state is the festival of Bathukamma celebrated?

Ans:-   Telangana

Detail info:-

Bathukamma is a floral festival. Every year this festival is celebrated as per Sathavahana calendar for nine days starting Mahalaya Amavasya till Durgashtami.

5.  Who is the author of the book “The Custodian of Trust”?

Ans:-    Rajnish Kumar

6.  What is the name of the malaria vaccine recently approved by the World Health Organization?

Ans:-    CoinDCX

7.  Which Crypto Currency Trading Company has appointed bollywood actor Ranbir Singh as the brand ambassador?

Ans:-    RTS,S/ AS01

Detail info:

RTS, S/AS01 is a recombinant protein-based malaria vaccine. In October 2021, the vaccine was endorsed by the World Health Organization for “broad use” in children, making it the first malaria vaccine candidate, and the first vaccine to address parasitic infection, to receive this recommendation.

Key point:-

·         This vaccine is invented by British drugmaker Glaxo Smith Kline.

8.  What is India’s rank in Henley passport index 2021?

Ans:-    90

 

9.  Which country observed its first ‘National Day for Truth and Reconciliation’?

Ans:-    Canada

10.  When did India- UK Joint Company Level Military Exercise called Ajeya Warrior take place?

Ans:-    9th October

Detail info:

Ajeya Warrior held in Chaubatia, Uttarakhand.

Key points:-

·         The Exercise aims to develop interoperability and sharing expertise with friendly foreign nations.

 

   Join us on Telegram

 

 

 

   Download