Current Affairs of today- 10th October | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs of Today- 10th October, 2021

 

1.  Which day is observed as World Post Day?

Ans:-   9th October

Detail info:

What is this day observed:    This day is observed to create awareness about the role of the postal service in everyday lives and its contribution to the social and economical development of countries.

Aim Innovate to recover

2.  Who flag off the “Buddhist Circuit Train FAM Tour”?

Ans:-   Union Minister of State for Tourism, Ajay Bhatt

Detail info:

Ministry of Tourism in association with the Indian Railway Catering & Tourism Corporation (IRCTC) has organized the Buddhist Circuit Train FAM Tour as part of the Union government’s “Dekho Apna Desh” initiative.

Key point:

·         The train started from Safdarjung railway station

3.  The Indian dish “Mihidana” which is a GI tagged product, belongs to which state?

Ans:-    West Bengal

4.  Which Govt. has launched ‘Mission Kavach Kundal’?

Ans:-    Maharashtra

Detail info:

This mission is a 7-day mission, launched for COVID-19 vaccination. It aims to vaccinate 15 lakh people every day.

 5Who has been appointed as the Director-General of the Ordnance Directorate?

Ans:-   E. R. Sheikh

Detail info:-

E.R. Sheikh became the first Director-General of the Ordnance Directorate.

6.  With Which country has India recently signed ‘Terms of Reference for the Conduct of Navy-to-Navy Talks’?

Ans:-    Australia

7.  Which Crypto Currency Exchange Company has appointed bollywood actor Amitabh Bachchan as the brand ambassador?

Ans:-    CoinDCX

8.  Which Crypto Currency Trading Company has appointed bollywood actor Ranbir Singh as the brand ambassador?

Ans:-    CoinSwitch Kuber

9.  Who is the author of the book “Economist Gandhi”?

Ans:-    Jerry Rao

10.  Which day is observed as World Migratory Bird Day?

Ans:-   9th October

Detail info:

World Migratory Bird Day is observed twice a year- 1st on the second Saturday of May and 2nd on the second Saturday of October.

Theme:  Sing, Fly, Soar – Like a Bird!

 

ALSO READ  Current Affairs today- 21th September | download free pdf

   Join us on Telegram