Current Affairs today- 29th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

Current Affairs Today – 29th SEPTEMBER, 2021

1.  ‘Sojat Mehendi’ from which state has received the GI tag?

Ans:-  Rajasthan

Detail info:-

Sojat Mehndi from Rajasthan has received the geographical indication (GI) tag from the government. Sojat Mehendi is known for its medical values.

2.  After whose name has the International Astronomical Union named a crater on the Moon’s south pole?

Ans:-   Matthew Henson

3.  Who is the author of the book ‘The Battle of Rezang La’?

Ans:-   Kulpreet Yadav

Detail info:-

The battle of Rezang La took place in 1962 between India and China.

Key points:-

·         Ramchander Yadav and Nihal Singh are the only two of the six soldiers who survived that battle.

4.  Which state has passed the Religious Structures (Protection)  Bill 2021?

Ans:-  Karnataka

Detail info:

The Karnataka Religious Structure (Protection) Bill 2021 was introduced by the Karnataka Chief Minister Basavaraj Bommai on September 20, 2021. The Bill aims at protecting illegal religious structures in the state after his government faced a backlash over the demolition of a temple in the Nanjangud district of Mysuru.

5.  Which organization has released ‘Transforming Food System for Rural Prosperity Report’?

Ans:-  International Fund for Agricultural Development- IFAD

Detail info:-

United Nations International Fund for Agricultural Development (IFAD) released Transforming Food Systems for Rural Prosperity report.

Key points:-

·     Goal:    The overall goals of a  food system’s transformation are to ensure people are able to consume diets that are healthy, produce food within planetary boundaries, and earn a decent living from their work in the food system.

ALSO READ  Current Affairs today- 22nd September | download free pdf

6.  Which day is observed as the International Day for Universal Access to Information?

Ans:-  28th September

Detail info:

Former United Nations under-secretary-general and

Key point:-

·         Theme:  “The Right to Know – Building Back Better with Access to Information”.

7.  Where did ‘Cyclone Gulab’ start from?

Ans:-  Bay of Bengal

Detail info:

The India Meteorological Department (IMD) has issued a red alert for Odisha and Andhra Pradesh after the ‘Cyclone Gulab’ made landfall over Northwest and adjoining West-central Bay of Bengal.

Key point:

·         Naming:  The name of the cyclone ‘Gulab’ is given by Pakistan.

8.  Who won Ostrava Open WTA Doubles Title?

Ans:-  India’s Sania Mirza and her Chinese partner Zhang Shuai

9.  Which day is observed as World Rabies Day?

Ans:-   28th September

Detail info:

Theme:     Rabies: Fact, not Fear

10.  Who has become the Director-General of National Cadet Crops- NCC?

Ans:-  Lt Gen Gurbirpal Singh

 

   Join us on Telegram