Current Affairs today- 28th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs Today – 28th SEPTEMBER, 2021

 

1.  Who wins the Russian Grand Prix 2021?

Ans:-  Lewis Hamilton

Detail info:-

Lewis Hamilton has won the F1 Russian Grand Prix 2021.

2.  Which day is observed as International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons?

Ans:-  26th September.

Detail Info:-

The United Nations observes 26 September every year as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.

Key point:-

·         The aim is to enhance public awareness about the threat posed to humanity by nuclear weapons and the necessity for their total elimination.

ALSO READ  Current Affairs today- 15th September | download free pdf

3.  Which day is celebrated as World Tourism Day?

Ans:-  27th  September

Detail info:-

World Tourism Day is observed globally on 27th September every year. The purpose of this day is to raise awareness on the role of tourism within the international community.

Key points:-

·         First observed in 1980.

4.  Who is the author of the book ‘Smart Village: Bridging the Global Urban-Rural Divide’?

Ans:-  V. I. Lakshmanan,  Arun Chockalingam, Kumar Murty, S. Kalyanasundaram

5.  In which state world’s highest EV charging station was inaugurated recently?

Ans:-  Himachal Pradesh

Detail info:-

Himachal Pradesh’s Kaza which is located in Lahaul and Spiti district has the world’s highest electric vehicle (EV) charging station.

6.  Who has won the Global Goalkeeper Award 2021?

Ans:-  Phumzile Mlambo-Ngcuka

Detail info:

Former United Nations under-secretary-general and executive director of UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, has been chosen as the winner of the 2021 Global Goalkeeper Award for her ‘unwavering global leadership on gender equality and continued advocacy to address the COVID pandemic’s disproportionate impact on women.

7.  Which film has won the ‘Best International Feature Film Award’ at the Swedish International Film Festival?

Ans:-  Malayalam film Joji

8.  Who author of the novel  ‘400 Days’?

Ans:-  Chetan Bhagat

9.  What was the theme of the 76th session of the United Nations General Assembly?

Ans:-   Building resilience through hope

10.  What is the full form of ‘FASTER’?

Ans:-  Fast and Secure Transmission of Electronic Records

Detail Info:

Chief Justice of India N.V. Ramana launched a new scheme called ‘FASTER’ or ‘Fast and Secure Transmission of Electronic Records’. Under the scheme, the Supreme Court will instantly transmit bail and other orders to the jail authorities, district courts, and the High Courts. This will be done in a secure way electronically. As per the present practice, hard copy of the bail order received by hand mandated.

 

   Join us on Telegram