Current Affairs today- 27th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Latest Current Affairs Today – 27th SEPTEMBER, 2021

1.  On which day ‘Antyodaya Diwas’ is observed every year?

Ans:-  IIT Ropar

Detail info:-

Antyodaya Diwas is celebrated every year on 25 September to mark the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya. This year, the Antyodaya Diwas marks the 105th birth anniversary of Upadhyaya.

Key points:-

·         Antyodaya means “uplifting the poorest of the poor” or “rise of the last person”.

·         The day was declared by the Modi Government on September 25, 2014, and officially celebrated since 2015.

ALSO READ  Primary TET 2021 | Free Practice set |

2.  Who is the author of the book “The Fractured Himalaya: How the Past Shadows the Present in India-China Relations”?

Ans:-  Nirupama Rao

Detail Info:-

The book deals with the origins of the dispute between India and China form part of a living history that shapes their fractious relationship today.

3.  When was  QUAD Summit 2021 held?

Ans:-  24th  September

Detail info:-

What is QUAD Summit?

The Quadrilateral Security Dialogue (QSD, also known as the Quad or QUAD) is a strategic dialogue between the United States, India, Japan, and Australia that is maintained by talks between member countries.

Key points:-

·         US President Joe Biden hosted the QUAD Summit 2021.

4.  Which has been named as the UNESCO’s World Book Capital for 2023??

Ans:-  Accra

Detail info:-

The Director-General of UNESCO, Audrey Azoulay, has named Accra (Ghana) as UNESCO World Book Capital for 2023. The city of Accra was selected as the World Book Capital for its strong focus on young people and their potential to contribute to the culture and wealth of Ghana

Key points:-

·         Accra became the 23rd city to named the World Book of Capital..

ALSO READ  Current Affairs of today- 8th October | download free pdf

5.  Which state will host the U-21 FIH men’s Hockey Junior World Cup 2021?

Ans:-  Odisha

6 .  Who has won the IHA Blue Planet Prize?

Ans:-  NHPC’s 510 MW Teesta-V hydropower project

Detail info

NHPC’s 510 MW Teesta-V hydropower project located in Sikkim has been conferred with the prestigious Blue Planet Prize by International Hydropower Association (IHA).

Key point:-

·         Teesta-V is part of a cascade of hydropower projects along the Teesta River designed to supply power to Sikkim’s Energy & Power Department and other state-owned distribution companies.

7.  Who has won the CRIPS Excellence in Procurement Award 2021?

Ans:-  Government e-Marketplace (GeM)

8.  Which UT/state will launch Mukhyamantri Bagwani Bima Yojana?

Ans:-   Haryana

Detail Info:

Mukhyamantri Bagwani Bima Yojana is an assurance-based scheme to compensate crop losses due to adverse weather and natural calamities.

9.  Which day is observed as World Environmental Health Day?

Ans:-  26th September

Detail info:

The day was established on September 26, 2011, by the International Federation of Environmental Health (IFEH) and since then September 26 is observed annually as World Environmental Health Day across the globe.

Key points:-

·         The theme of this year was “Prioritising environmental health for healthier communities in the global recovery.”

ALSO READ  Monthly Current Affairs 2021 PDF -September

10.  Which news channel has been conferred with  Free Media Pioneer Award 2021?

Ans:-   The Wire

Detail info:-

The Wire is an Indian nonprofit news and opinion website which publishes in English, Hindi, Marathi, and Urdu. It was founded in 2015 by Siddharth Varadarajan, Sidharth Bhatia, and M. K. Venu.

 

   Join us on Telegram