Current Affairs today- 22nd September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Latest Current Affairs Today – 22nd  SEPTEMBER, 2021

 

1.  Which institution has developed “Ubreathe Life”, the world’s first ‘Plant based’ smart air-purifier?

Ans:-  IIT Ropar

Detail info:-

A start-up company of IIT Ropar has claimed that it has developed the world’s first ‘Plant based’ smart air-purifier. The technology used in this product is ‘Urban Munnar Effect’. The room-air interacts with leaves and goes to the soil-root zone where maximum pollutants are purified

2.  Which state has inaugurated South Asia’s largest product development center ‘Digital Hub’, to support start-ups?[/bg_collapse]

Ans:-  Kerala

3.  Which day is observed as World Alzheimer’s Day?

Ans:-  21st  September

Detail info:-

World Alzheimer’s Day is an international campaign to raise awareness and highlight issues faced by people affected by dementia. It is an opportunity for people and organizations to demonstrate how we can overcome these issues and help people live well with dementia.

 

4.  Which organization has launched a scheme called SPIN?

Ans:-  Khadi and Village Industry Commission – KVIC

Detail info:-

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has launched a unique Scheme called Strengthening the Potential of India (SPIN) and has also set up a pottery cluster under the SFURTI Scheme in Varanasi with the aim to empower over 1100 persons belonging to the marginalized potters.

 

5.  With which country did India organize the third edition of Samundra Sakti naval exercise?

Ans:-  Indonesia

Detail info:-

It is a three days Neval exercise that started on 20 September and ended on 22 September.

Key points:-

·         The exercise aims to strengthen the bilateral relationship, enhance mutual understanding and interoperability in maritime operations between the two navies.

ALSO READ  Nobel Prize 2020 winners list- WBCS Current affairs pdf

·         This exercise was held in Jakarta the capital of Indonesia.

 

6.  What is the rank of India in Global Innovation Index?

Ans:-  46th

Detail info:-

The Global Innovation Index (GII) is an annual ranking of countries by their capacity for, and success in, innovation. It is published by Cornell University, INSEAD, and the World Intellectual Property Organization.

 

7.  Who won the Ramkrishna Bajaj Global Award 2021?

Ans:-  Gautam Adani

Detail info:

Gautam Adani, Chairman of the Adani Group and renowned industrialist, has been honored with the famous Ramakrishna Bajaj Memorial Global Award. This award was given to him for his remarkable contribution to the industry of India and for his contribution towards the ‘Atmanirbhar Bharat’ initiative.

8.  The world’s highest motorable way, which was recently inaugurated, connect Leh to which place?

Ans:-   The Pangong Lake

Detail Info:

World’s highest motorable road connecting Leh to the Pangong Lake was inaugurated by Ladakh MP Jamyang Tsering Namgyal. The road constructed by the Indian Army has been termed as a strategically important road. The road stretches through the Kela Pass at an altitude of 18,600 feet.

ALSO READ  WBCS Preliminary Previous 2017 | History | Free Mock Test | Free PDF Download

9.  Who has been appointed recently as the Chief of the Indian Air Force?

Ans:-  Air Marshal VR Chaudhari

Detail info:

Vice Chief of the Indian Air Force Air Marshal VR Chaudhari has been appointed the next IAF chief. The current Chief of Air Staff Air Chief Marshal RKS Bhadauria is set to retire on September 30.

10.  Who has been honored with ‘SDG Progress Award’?

Ans:-   Bangladesh PM Sheikh Hasina

Detail info:-

Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina was conferred with the ‘SDG Progress Award’ by the UN-sponsored Sustainable Development Solutions Network (SDSN) for Bangladesh’s steady progress in achieving the UN’s Sustainable Development Goals.

 

   Join us on Telegram