Current Affairs today- 21th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs today – 21th SEPTEMBER, 2021

 

1.  Who became the 70th Grandmaster from India?

Ans:-  R Raja Rithvik

Detail info:-

R Raja Rithvik from Telangana has become India’s 70th and latest chess Grandmaster, achieving his third and final norm at a recent event in Hungary.

Key points:-

·         Abhimanyu Mishra is the youngest Grandmaster. He is an Indian American by origin.

2.  Which state govt. declared ‘Cooper Masheer’ as the state fish?

Ans:-  Sikim

Detail Info:-

The Sikkim government has declared ‘Cooper Mahseer’ locally named ‘Katley’ as the state fish, an official of the Fisheries department said.

3.  Which day is celebrated as Red Panda Day?

Ans:-  18 September

ALSO READ  Current Affairs of today- 15th October | download free pdf

Detail info:-

Every year, on the third Saturday of September, International Red Panda Day is observed. This year it was on the third Saturday of September.

Key points:-

·         The aim was to raise public awareness and support for red panda conservation issues.

·         The first international Red Panda day was celebrated on 18th September 2010.

4.  When is the International Day of Peace is Observed?

Ans:-  21st September

Detail info:-

Each year the International Day of Peace is observed around the world on 21 September. The UN General Assembly has declared this as a day devoted to strengthening the ideals of peace, through observing 24 hours of non-violence and cease-fire.

Key points:-

·         The International Day of Peace was established in 1981 by the United Nations General Assembly.

·         This year the theme was “Recovering better for an equitable and sustainable world”.

5.  Who is the author of the book “The Three Khans and the Emergence of New India”?

Ans:-  Kaveree Bamzai

Detail info:-

In the book, senior journalist, Kaveree Bamzaihas juxtaposed the careers of the 3 Khans, Aamir, Shah Rukh, & Salman, with the most tumultuous times in the history of the republic.

6.  Who has appointed Rajiv Aggarwal as the Director of Public Policy?

Ans:-  Facebook

7.  Who has created a national record in the 1500m race event at 60th National Open Athletics Championships?

Ans:-  Harmilan Kaur Bains

Detail info:

The 20-year-old Harmilan Kaur set a new national record by completing the 1500m race in just 4 mins and 5.39.

Key points:-

·         The 60th National Open Athletics Championships was organized in Warangal in the state of Telangana.

8.  Who has been appointed as the Ambassador for Global Health Financing of the World Health Organization?

Ans:-  Gordon Brown

Detail Info:

The former Prime Minister of the United Kingdom, Gordon Brown, has been appointed as the Brand Ambassador of Global Health Financing of the World Health Organization.

9.  Who has been appointed as the Goodwill Ambassador of Water Conservation Campaign by Haryana Govt.?

Ans:-  Manika Sheokand

Detail info:

The Haryana Government today appointed Femina Miss Grand India-2021 Manika Sheokandas the goodwill ambassador for Water Conservation Campaign.

10.  Which bank has partnered with Paytm to launch Co-Branded Credit Cards?

Ans:-   HDFC

Detail info:-

HDFC Bank will work with Paytm to offer co-branded credit cards on the Visa platform to businesspersons, millennials, and others.

 

 

ALSO READ  Current Affairs of today- 16th October | download free pdf

   Join us on Telegram