Current Affairs today- 20th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs today – 20th SEPTEMBER, 2021

 

1.  Who is the author of the book   ‘Shining Sikh Youth of India’?

Ans:-  Dr Prabhleen Singh

Detail info:

The Union Defence Minister Rajnath Singh has released a book titled ‘Shining Sikh Youth of India’in New Delhi, as a part of the commemoration of the 400th birth anniversary of Guru TeghBahadur, the ninth Guru of Sikhs.

Key points:-

·         This book covers 100 inspirational and motivational success stories of Sikh youth in India who have done exemplary work in their respective fields.

ALSO READ  Current Affairs of today- 15th October | download free pdf

2.  Who became the 16th Chief Minister of Punjab?

Ans:-  Charanjit Singh Channi

Detail Info:-

Congress leader Charanjit Singh Channi took oath as the 16th Chief Minister of Punjab at the Raj Bhawan on September 20, 2021. He was administered the oath of office by Punjab Governor BanwarilalPurohit

3.  Who won the Asian Snooker Championship 2021?

Ans:-  PankajAdvan

Detail info:

India’s Pankaj Advani won the Asian Snooker Championship 2021 by defeating Amir Sarkhosh. He has won this title for a second consecutive time. He is the winner of the last Asian Snooker Championship held in 2019

4.  Which bank has won the title of ‘World’s Best Bank 2021’ by Euromoney at the Global Award Excellence 2021?

Ans:-  DBS Bank

 Detail info:-

DBS Bank has won the  ‘World’s Best Bank 2021’ title in Global Awards for Excellence 2021 organized by Euromoney- a UK-based financial publication.

5.  Who has been appointed as the Indian High Commissioner to Maldives?

Ans:-  Shri Munu Mahawar

Detail info:-

Shri Munu Mahawar, presently Ambassador of India to  Sultanate of Oman, has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Maldives.

6.  Which city has banned unvaccinated citizens from using public transport?

Ans:-  Ahmedabad, Gujrat

7.  Which TV series won Emmy 2021 award in the Outstanding Drama Series category?

Ans:- The Crown

Detail info:

Netflix’s “The Crown” won the best drama at Emmy Awards 2021.

8.  Who has launched ‘Rail Kaushal Vikas Yojana’?

Ans:-  Ashwini Vaishnaw

Detail info:

The government has launched Rail Kaushal Vikas Yojana to empower youth by way of providing entry-level training in industry-relevant skills through Railway training institutes. The program was launched by Railway Minister Ashwini Vaishnaw.

9.  Which IIT institute has developed a device that can generate electricity from raindrops, and ocean waves?

Ans:-IIT Delhi

Detail Info:

Recently IIT Delhi has developed a device that can generate electricity from water drops, raindrops, and even from ocean waves using the “triboelectric effect” and “electrostatic induction”.

10.  Which ministry has launched “Ek Pahal Campaign”?

Ans:-  The Ministry of Law and Justice

Detail info:

Department of Justice and NALSA under the Ministry of Law and Justice has launched the “Ek Pahal Campaign” to encourage mass registration under Tele-Law

   Join us on Telegram

ALSO READ  Current affairs 2021 pdf download | Paralympics 2020 Indian Winners