Current Affairs today- 17th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Latest Current Affairs today – 17th SEPTEMBER, 2021

 

1.  In September 2021, the Supreme Court of India oversaw the entry of women into which Organisation?

Ans:-  National Defence Academy

2.  Which UT/state has launched ‘Matri Bhumi Yojana’?

Ans:- Uttar Pradesh

Detail Info:-

The Uttar Pradesh (UP) state government has come up with a new rural infrastructure scheme — Uttar Pradesh Matra Bhumi Yojana, in which any person who bears 50 percent of the cost of a project can have the initiative named after them or their family members.

Key points:-

·         The scheme allows the direct participation of the common man in the development work of the state.

ALSO READ  Current Affairs today- 22nd September | download free pdf

·         The scheme will strengthen the participatory rural economy and infrastructure.

3.  Which country established a security partnership named ‘AUKUS’?

Ans:-  Australia, United Kingdom, and the United State of America

Detail info;-

In a bid to counter China, Australia, United Kingdom (UK) and the US have announced an enhanced trilateral security partnership called AUKUS to deepen diplomatic, security, and defense cooperation in the Indo-Pacific region.

4.  Who is the author of the book ‘Translating Myself and Others’?

Ans:-  Jhumpa Lahiri

Detail info:-

This book includes essays, both previously unpublished and previously published, that reflect on Lahiri’s experiences with translation, self-translation, and writing across languages.

5.  Adidas named which Olympic medalist as the face of the ‘Stay in Play’ campaign?

Ans:-  Mirabai Chanu

Detail info:-

Adidas has roped in Tokyo Olympic Silver-medalist Mirabai Chanu as the face of its ‘‘Stay in Play” campaign for its latest product innovation designed to keep more menstruating women in sports. The new TechFit Period Proof tights, featuring an absorbent layer to help protect against leaks when worn with a tampon or pad.

6.  Which company launched ‘Kishan Store’ for doorstep delivery of agricultural products to farmers?

Ans:- Amazon India

ALSO READ  Current Affairs today- 10th September | download free pdf

Detail info:-

Union Minister of agriculture & farmers welfare Narendra Singh Tomar launched Amazon India’s Kisan Store to help farmers with agriculture inputs like seeds, farm tools & accessories, plant protection, nutrition, and many other agricultural products at competitive prices, with the added convenience of delivery at their doorstep.

7.  In which state ‘Selfie with Temple’ campaign started?

Ans:-  Uttarakhand

Detail info:-

Aam Aadmi Party (AAP) has started a Selfie with Temple campaign in Uttarakhand.

8.  Recently which TV was launched by Narendra Modi?

Ans:- Sansad TV

Detail info:

Sansad TV is being launched after merging the Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV channels.

9.  Which bank has opened ‘Floating ATM’ in Dal Lake?

Ans:- SBI

Detail Info:

SBI opened an ATM on a houseboat at Dal Lake, Srinagar, for the convenience of locals & tourists.

10.  Who was named ‘Player Of The Moment’ By ICC?

Ans:- Dazzle The Dog

 

   Join us on Telegram