Current Affairs today- 16th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Latest Current Affairs today – 16th SEPTEMBER, 2021

 

1.  When is World Ozone Day 2021 observed?

Ans:-  16th September

Detail Info:-

World Ozone Day is observed on September 16, every year. It is celebrated to spread awareness among people about the depletion of the Ozone Layer and search for possible solutions to preserve it.

Key points:-

·         The theme for World Ozone Day 2021 is ‘Montreal Protocol- Keeping us, our food, and vaccines cool’.

2.  Who has launched ‘Shoonya’ programme?

Ans:- Niti Aayog

ALSO READ  WBCS Preliminary Previous 2017 | Indian National Movement | Free Mock Test | Free PDF Download

Detail Info:-

Niti Aayog in collaboration with US-based Rocky Mountain Institute (RMI) and RMI India launched ‘Shoonya’ Program to Promote Zero-Pollution Delivery Vehicles.

Key points:-

·         Current CEO of Niti Aayog is CEO Amitabh Kant

·         Chairperson of NITI Aayog is Narendra Modi.

3.  On which date, Engineers Day 2021 was observed?

Ans:-  15th September

Detail info;-

Every year 15th  September is observed as Engineers Day to mark the birthday of Sir Mokshagundam Visvesvaraya.

Key points:-

Sir Mokshagundam Visvesvaraya was an Indian civil engineer, statesman, and the 19th Diwan of Mysore, serving from 1912 to 1919.

4.  Who won the UNESCO Literary Prize for Innovation in Education?

Ans:-  NIOS

Detail info:-

Full form of NIOS is National Institute of Open Schooling

5.  To which of the following countries has the Indian Navy handed over a passenger variant Dornier (PVD) aircraft on lease?

Ans:-  Mauritius

Detail info:-

The Navy has handed over a Passenger Variant Dornier (PVD) aircraft on lease to the Maritime Air Squadron of the National Coast Guard, Mauritius.

6.  When is the International Day of Democracy observed every year?

Ans:- 15 September

ALSO READ  Current Affairs of today- 12th October | download free pdf

Detail info:-

The International Day of Democracy also known as World Democracy Day is observed every year on 15 September. It is a day that highlights the importance of the participation of all members for the proper functioning of a democracy.

Key points:-

·         First International Day of Democracy was celebrated in the year 2008.

·         One of the main aims of International Day of Democracy is to encourage governments to strengthen and consolidate democracy.

7.  Which UT/state launched digital banking mission  ‘One Gram Panchayat-One DIGI-Pay Sakhi’?

Ans:-  Jammu & Kashmir

Detail info:-

In order to promote door-to-door digital banking and financial services in remote areas of the UT, Lieutenant Governor Manoj Sinha launched Mission ‘One Gram Panchayat-One DIGI-Pay Sakhi’ at Jammu & Kashmir

8.  Who launched Project UDADN?

Ans:- IIT Bombay

Detail info:-

IIT-Bombay launched its “Project Udaan” on the occasion of Hindi Diwas on September 14, 2021.

Key points:-

Project Udaan was launched with the aim of breaking the language barrier that many students face while joining the institutes of higher education.

9.  India’s first FASTag-based metro parking facility has been launched in which city?

Ans:- New Delhi

ALSO READ  Current Affairs today- 29th September | download free pdf

Detail Info:

Paytm launches India’s first FASTag-based facility at Delhi Metro parking. Paytm Payments Bank on Monday said it has launched the country’s first FASTag-based Metro parking facility, in partnership with the Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)

10.  Name the fast payment systems of Singapore with which RBI has recently linked its Unified Payments Interface (UPI)?

Ans:- PayNow

Detail info:-

Reserve Bank of India (RBI) and the Monetary Authority of Singapore (MAS) have announced a project under which the two central banks will link their respective fast payment systems viz. Unified Payments Interface (UPI) and PayNow.

 

 

   Join us on Telegram