Current Affairs today- 15th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs today – 15th SEPTEMBER, 2021

 

1.  Who has been appointed as the new Secretary-General of the Rajya Sabha?

Ans:- Dr. Ramacharyulu

Detail Info:-

Rajya Sabha chairman M Venkaiah Naidu appointed Dr. Parasaram Pattabhi Kesava Ramacharyulu as the new Secretary-General of the Rajya Sabha.

Key points:-

·         Ramacharyulu has been working as Secretary in the Rajya Sabha Secretariat since 2018.

2.  Which state has launched ‘Innovation Mission’, a public-private partnership, to boost start-up sector?

Ans:- Punjab

Detail Info:-

Chief Minister Amarinder Singh launched ‘Innovation Mission Punjab’. The aim of this mission is to bring in global investors and experts to promote start-ups.

3.  Which state/UT became the first to install solar pump under PM ‘KUSUM’ scheme?

Ans:-  Haryana

4.  Which footballer became the highest goal scorer in the world in men’s international football history?

Ans:-  Cristiano Ronaldo

Detail info:-

He beat the former record holder Ali Die who scored 109 in his international football career.

5.  Who will be awarded with the ‘Florence Nightingale Award 2021’?

Ans:-  Bhanumati Gheewal

 Detail info::-

She works at Sir Sayajirao General Hospital in Vadodara. She has been selected for this award for her commitment devotion to handle COVID-19 positive pregnant women as well as taking care of newborns.

6.  Who is the author of the book ‘Human Rights and Terrorism in India’?

Ans:-  Subramanian Swamy

7.  Which day was celebrated as ‘International Literacy Day’?

Ans:- 8th September

8.  Which state govt. has stared Millet Mission?

Ans:-  Chhattisgarh govt

Detail info:

Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel recently said that the state will become the millet hub of the country in the coming times.

Key points:-

·         “Millet Mission” initiative is aimed at giving the farmers the right price for small cereal crops, provide input assistance, procurement arrangements, processing and ensure that the farmers get the benefit of the expertise of experts

ALSO READ  Current Affairs today- 12th September | download free pdf

9.  Which institute has been honored with the ‘African Food Prize 2021’?

Ans:- ICRISAT

Detail info:-

Hyderabad-based International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) has been awarded the Africa Food Prize 2021 for improving food security in sub-Saharan Africa, a statement from the institute said.

10.  Who has become the first golfer in the world to get Dubai Golden Visa?

Ans:- Jeev Milkha Singh

Detail Info:

Fourteen times international winner 49-year-old Chandigarh golfer, Jeev Milkha Singh, has been chosen as the first professional golfer in the world to be given the golden visa by the United Arab Emirates

 

   Join us on Telegram