Current Affairs today- 13th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs today- 13th SEPTEMBER, 2021

1.  When was the Constitution (Scheduled Castes) Order Amendment Bill, 2021 introduced in Lok?

Ans:- February 13, 2021

Detail Info:-

Minister of State for Social Justice and Empowerment, Mr Krishan Pal Gurjar, has introduced the Constitution (Scheduled Castes) Order Amendment Bill, 2021 introduced in Lok on February 13, 2021.

Key points:-

·         It seeks to amend the constitutional list of Scheduled Tribes as recommended by Arunachal Pradesh.

·         The Bill replaces the entry for the Devendrakulathan community with DevendrakulaVelalar, which includes the communities that are currently listed separately within the Act.

2.  Which is the official mascot of the Beijing Winter Olympics 2022?

Ans:- Bing Dwen Dwen

ALSO READ  WB Police Constable 2021 | Syllabus, Exam date, Admit Card Download, Result etc.

Detail Info:-

 International Olympics Committee has officially declared that ‘Being Dwen Dwen’ is going to be the official mascot of the Beijing Winter Olympics 2022.

Key points:-

·         “Bing” has several meanings, though the most common is ice. The word also symbolizes purity and strength.

·         “Dwen Dwen” means robust and lively, and also represents children.

3.  Which ministry has launched AYUSH AAPKE DWAR campaign?

Ans:-  Ayush Ministry

Ayush Ministry on Friday launched the campaign AYUSH AAPKE DWAR from more than 45 locations across the country. The campaign aims to distribute medicinal plant saplings to 75 lakh households in one year. The medicinal plants include Tejpatta, Stevia, Ashoka, Giloy, Ashwagandha, Lemongrass, Tulsi, Sarpagandha and Amla.

 

4.  Which is the official mascot of Beijing Winter Paralympics 2022?

Ans:-  Shuey Rhon Rhon

Detail Info:-

Name. The name “Shuey Rhon Rhon” has several meanings. “Shuey” has the same pronunciation as the Chinese character for snow, while the first “Rhon” in Chinese Mandarin means to ‘to include, to tolerate’. The second “Rhon” means ‘to melt, to fuse’ and ‘warm.

Key points:-

·         It was designed by Jiang Yufan, an undergraduate majoring in product design at the Jilin Art Institute of Design.

ALSO READ  Current Affairs today- 16th September | download free pdf

5.  Who is confronted with the ‘Sarabhai Teacher Scientist National Honorary Award 2021’?

Ans:-  Anand Kumar

Detail Info:-

The National Council of Teacher Scientists (NCTS) awarded ‘Super 30’ founder and Mathematician Anand Kumar with the ‘Sarabhai Teacher Scientist National Honorary Award 2021’. The organizers decided to award him because of his efforts and for making mathematics easy to learn and coaching the underprivileged students to succeed in the IIT exams

6.  The joint naval exercise ‘SIMBEX 2021’ has been organized between India and which country?

Ans:- Singapur

Detail Info:-

The 28th edition of Singapore-India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX) was conducted from 02 to 04 September 2021.

Key points:-

·         Initiated in 1994, SIMBEX is the Indian Navy’s longest uninterrupted bilateral maritime exercise with any foreign navy.

7.  Who has won the Roman Magsaysay Award 2021 from Bangladesh?

Ans:- Firdausi Qadri

Detail Info:

Muhammad Amjad Saqib has won the Roman Magsaysay Award 2021 from Pakistan.

8.  Which country has launched the world’s first hydrogen-powered double-decker buses?

Ans:- Scotland

9.  “Crew 1” is associated with which agency?

Ans:- Space X

9.  Which racing driver won the Formula One Belgian Grandprix Tournament?

Ans:- Max Verstappen

 

ALSO READ  Current Affairs today- 28th September | download free pdf

   Join us on Telegram