Current Affairs today- 12th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs today- 12th SEPTEMBER, 2021

1.  Who has been named as the winner of 2021 “International Young Eco-Hero” award?

Ans:- Ayaan Shankta

Detail Info:-

Ayaan Shankta, a Class VIII student has won the International Young Eco-Hero Award, 2021 for his project “Conservation and Rehabilitation of Powai Lake” in Mumbai.

Key points:-

The Action for Nature, an NGO, based in San Francisco, hands out the International Young Eco-Hero Award annually to youngsters (8-16 age group) from across the globe for taking action to improve the environment.

2.  Which village in Meghalaya has been nominated as UNWTO ‘Best Tourism Village’?

Ans:- Kongthong

Detail Info:-

Madhya Pradesh’s Ladhpura Khas village, Meghalaya’s Kongthong village, and Telangana’s Pochampally have been nominated for the ‘Best Tourism Village’ category in the UNWTO

3.  The Himalayan Diwas is observed in the state of Uttarakhand on which day annually?

Ans:-  9thSeptember

ALSO READ  Nobel Prize 2021 Winners list pdf download | Question Answer

Detail Info:-

The National Mission for Clean Ganga organized Himalaya Diwas in collaboration with Naula Foundation, as a part of ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’.

 

Key points:-

·         Himalayan Day 2021 was observed under the theme- ‘Contribution of Himalayas and our responsibilities’.

·         Himalaya Diwas/Day is celebrated every year in the state of Uttarakhand on September 9. The day is observed with the aim of conserving the Himalayan ecosystem and region.

4.  Which country became the first to Adopt Bitcoin as National Currency?

Ans:-  El Salvador

Detail Info:-

El Salvador, a country in Central America, has become the first country to adopt Bitcoins as National Currency.

Key points:-

Bitcoin is a decentralized digital currency, without a central bank or single administrator, that can be sent from user to user on the peer-to-peer bitcoin network without the need for intermediaries

5.  Which Indian state/UT has proposed the ‘School bubble’ concept to mitigate the spread of Covid-19?

Ans:-  Karnataka

Detail Info:-

School bubbles are physical classifications made between groups comprising a small number of students. As per the concept, each such bubble will include students who tend to remain as a group during school hours throughout the term or an academic year.

6.  Which Indian neighbor has recently declared a Food emergency?

Ans:-Sri Lanka

ALSO READ  Current Affairs today- 14th September | download free pdf

Detail Info:-

The island nation of Sri Lanka has declared a food emergency and an economic emergency, under an ordinance. The country was affected by a foreign exchange crisis, due to which it had undertaken a steep devaluation of its currency, resulting in inflation.

7.  When was the first “International Day for People of African Descent” celebrated by the UN?

Ans:- August 31, 2021

8.  The multi-nation military exercise named ‘ZAPAD 2021’ is held in which country?

Ans:- Russia

Detail Info:

The two-week military exercise named ‘ZAPAD 2021’ aimed at boosting anti-terror cooperation. Indian Army is participating in Exercise ZAPAD 2021, a multination exercise at Nizhniy, Russia from 3 to 16 September. A contingent of 200 personnel of the Indian Army will participate in an exercise.

9.  “Super Follows” feature has been introduced by which social media?

Ans:- Twitter

Detail Info:-

This feature allows content creators on the platform to provide exclusive premium content to subscribers. It allows creators to earn monthly revenue by sharing premium content with their followers.

10.  Which state / UT has launched ‘Saath’ programme?

Ans:- Jammu and Kashmir

Detail Info:-

It is a Rural Enterprises Acceleration Programme for the Self Help Group (SHG) women of Jammu and Kashmir. This programme aims to impart skills among women members of SHG and convert their small-scale businesses into large-scale enterprises.

   

 

ALSO READ  WB Police Constable 2021 | Syllabus, Exam date, Admit Card Download, Result etc.

   Join us on Telegram