Current Affairs today- 11th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Useful Links

 

Current Affairs today- 11th SEPTEMBER, 2021

1.  When was World Suicide Prevention Day observed?

Ans:-10th September

Detail Info:-

World Suicide Prevention Day (WSPD) is an awareness day observed on 10 September every year, in order to provide worldwide commitment and action to prevent suicides, with various activities around the world since 2003. The International Association for Suicide Prevention (IASP) collaborates with the World Health Organization (WHO) and the World Federation for Mental Health (WFMH) to host World Suicide Prevention Day

Key Points:

·         This year the theme was “Creating Hope Through Action”.

·         First observed on 10th Sept, 2003.

 

2.  Which Indian has been appointed as an independent director of Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC)?

Ans:- Rajnish Kumar

Detail Info:-

The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited (HSBC) on Monday said it has appointed former State Bank of India (SBI) chairman Rajnish Kumar as an independent non-executive director.

3.  Whose death anniversary is commemorated as ‘Mahakavi’ Day?

Ans:- Subramania Bharathi

ALSO READ  Current Affairs today- 17th September | download free pdf

Detail Info:-

To commemorate the death anniversary of freedom fighter Subramania Bharati, Tamil Nadu government has declared September 11 as ‘Mahakavi’ Day.

Key Points:-

·         He was a poet & freedom fighter from Tamilnadu.

·         His best-known works include Kaṇṇan pāṭṭu (1917; Songs to Krishna), Panchali sapatham (1912; Panchali’s Vow), and Kuyil pāṭṭu (1912; Kuyil’s Song).

·         Born: December 11, 1882

·         Died: September 12, 1921

 4.  Which of the following state has launched the Annapurna Rasoi Yojnafor providing quality meals to the weaker section at subsidized rates?

Ans:- Rajasthan

Detail Info:-

The Rajasthan government has recently launched a subsidized meal scheme “Annapurna Rasoi” at the Jaipur Municipal Corporation campus for underprivileged people under which food will be provided at nominal rates.

5.  Who has won the Women’s Prize for Fiction for the fantasy novel Piranesi?

Ans:- Susanna Clarke

Detail Info:-

British author Susanna Clarke has won the 2021 Women’s Prize for Fiction for her second novel Piranesi.

Key Points:-

Her other notable literary works are:

·         Jonathan Strange & Mr Norrell

·         The Ladies of Grace Adieu and Other Stories 

ALSO READ  Current Affairs of today- 21th October | download free pdf

Women’s Prize for Fiction is one of the United Kingdom’s most prestigious literary prizes. It is awarded annually to a female author of any nationality for the best original full-length novel written in English and published in the United Kingdom

6.  Who has been appointed as India’s Sherpa for G20?

Ans:- Piyush Goyal

Detail Info:-

Commerce & Industry Minister Piyush Goyal has been appointed India’s Sherpa for the G-20.

Key Points:-

·         The next G-20 Summit is scheduled for October 30-31, 2021 under Italian Presidency.

·         G20 Summit 2021 will focus on three broads, interconnected pillars of action: People, Planet, Prosperity.

 7.  Which ministry has launched ‘Bujurgon ki Baat–Desh Ke Saath’ programme?

Ans:- Ministry of Culture

Detail Info:

The Culture Minister Shri G.Kishan Reddylaunched a programme Bujurgon ki Baat-Desh Ke Saath in New Delhi.

The programme aims at enhancing the interaction between the youth and the elder people who are 95 years and above and have spent around 18 years in India before independence

8.  Which state government has decided to celebrate September 17 as Social Justice Day?

Ans:- Tamil Nadu

Detail Info:-

The Tamil Nadu government has decided to celebrate every year the birth anniversary of reformist leader E V Ramasamy Periyar on September 17 as “Social Justice Day,”

9.  Which government has launched the ‘Medicine from the sky’ program on September 11, 2021?

Ans:- Telangana government

10.  In which state of India Nuakhai festival is celebrated?

Ans:- Odisha (Western Odisha)

Detail info:-

Nuakhai is the harvest festival of Western Odisha.  On the 11th of September Nuakhai is observed every year to welcome the new rice of the season.

   Join us on Telegram