Current Affairs today- 10th September | download free pdf

Current Affairs Today:  Here you can download the latest and Best Daily Current Affairs for competitive exams like UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC, and others.


Important links

Current Affairs today- 10th SEPTEMBER, 2021

 1.  Which nation will host the 13th BRICS Summit?

Ans:-India

Detail Info:-

BRICS summit, an international relations conference attended by the heads of state or heads of government of the five-member states Brazil, Russia, India, China, and South Africa

Moto of 13th BRICS Summit:-

·         Intra-BRICS Cooperation for Continuity

·         Consolidation and Consensus

City:-

The 13th BRICS Summit will be held in New Delhi

 2.  Which state government plans to undertake public welfare projects worth Rs. 1,000 crores under Vatan Prem Yojana?

Ans:- Gujarat

Detail Info:-

The Gujarat government on Saturday said it planned to undertake public welfare projects to the tune of    ₹ 1,000 crore jointly with non-resident Gujaratis by December next year under its ”Vatan Prem Yojana”.

 3.  Which company has launched India’s first digital payment interactive geospatial platform named Pulse?

Ans:- PhonePe

ALSO READ  Current Affairs for WBCS 2021 pdf | Sports Current Affairs 2020

Detail Info:-

Walmart-owned digital payments firm PhonePe has launched PhonePe Pulse, India’s first interactive platform with data, insights, and trends on digital payments in the country.

Founder and CEO:-

Sameer Nigam

Head of Strategy and Investor Relations:-

Karthik Raghupathy

 4.  The book named “Know Your Rights and Claim Them: A Guide for Youth” is an upcoming book by which celebrity?

Ans:-Angelina Jolie

 5.  When was the ‘International Day to Protect Education from Attack’ observed?

Ans:-9th September

Detail Info:-

This day is observed by United Nations to raise awareness on the need to protect education from attack

Key point:-

The first time observed was on 9thSept. 2020

 6.  India’s first building made of bio-bricks from agro-waste has been inaugurated at which place?

Ans:- IIT Hyderabad

Detail Info:-

The Indian Institute of Technology (IIT) in Hyderabad on Thursday inaugurated India’s first building made of bio-bricks from agro-waste. Calling it a perfect illustration of ‘Wealth from Waste’, IIT-H Director BS Murthy said the institute will submit a proposal to the Ministry of Agriculture to promote its wider adoption by the rural community.

Key Points:-

The technology has been developed by research scholar Priyabrata Rautray under the supervision of Professor Deepak John Mathew at the Department of Design.

ALSO READ  List of Country, Its Capital & Currency - Download the PDF for SSC, PSC, MTS, Rail, Bank, etc.

 7.  Which institution, in a joint venture with National Disaster Management Authority (NDMA), has built an app to predict natural disasters?

Ans:- IIT Roorkee

Detail Info:-

·         In a joint venture with National Disaster Management Authority (NDMA), IIT Roorkee has built an app that can predict natural disasters.

·         As per the information shared by Uttarakhand Cabinet Minister Dhan Singh Rawat on Monday, the app will alert you about the probable natural calamities beforehand.

 8.  Which Indian State/UT has launched a drone-based afforestation project, named ‘Hara Bhara’?

Ans:- Telangana

Detail Info:

The Telangana government has partnered with Marut Drones, a Hyderabad-based drone technology startup, to launch a drone-based afforestation project, named ‘Hara Bhara’.

Key points:-

·         By this project Telangana Govt. has planned to plant 50 lakh trees across 12,000 hectares of land in forests in all the 33 districts of Telangana.

·         The drone which will be used in this project has been named ‘Seedcopter’.

 9.  Who is the first IAS officer from India to win a Paralympics medal?

Ans:- Suhas Yathiraj

 

 10.  Atma Nirbhar Krishi Yojna’ andAtma Nirbhar Bagwani Yojna’ schemes have been launched by which state?

Ans:- Arunachal Pradesh

ALSO READ  Current affairs 2021 pdf download | Paralympics 2020 Indian Winners

Detail Info:-

·         Arunachal Pradesh government two of its ambitious schemes, one in the agriculture sector called ‘AtmaNirbhar Krishi Yojna’ and the other for horticulture named ‘AtmaNirbhar Bagwani Yojna

·         A total amount of Rs 120 crores – Rs 60 crore for each scheme has been allocated to the two concerned departments of Agriculture and Horticulture.

   Join us on Telegram