Current affairs 2021 pdf download | Paralympics 2020 Indian Winners


Current Affairs 2021: Like Tokyo Olympics 2020 Current affairs, Current Affairs Summer Paralympics 2020 is also a very important topic for all competitive examinations. You will definitely find one or two questions from this topic in exams like WBCS, UPSC, PSC, Rail, BANK, Group D, etc. Here we have covered almost every important topic from Paralympics Indian Winners to MCQ questions from Paralympics.

 

Also Read: Tokyo Olympics 2020 Current affairs pdf download

Topics Covered

  • Current Affairs 2021
  • Summer Paralympics 2020 Indian Winners
  • Current affairs question answers 2021 pdf 

Important Links

 

Current affairs 2021 : Paralympics India Medal Winners

Also Read: Nobel Prize 2020 Winners

Paralympics 2020 Indian Medal Winners – Gold

Name

Event

Medal

1.    Pramod Bhagat

Men’s singles SL3·Badminton

2.     Manish Narwal

Men’s Mixed 50m pistol SH1·Shooting

3.     Avani Lekhara

Women’s 10m air rifle standing SH1·S

4.   Sumit Antil

Men’s javelin throw F64

5.     Krishna Nagar

Men’s Badminton singles SH6

Also Read: WBCS Current Affairs

Paralympics 2020 Indian Medal Winners – Silver

Name

Event

Medal

1.    Bhavina Patel

Women’s singles Table Tennis Class 4 category

2.    Nishad Kumar

Men’s High jump T47

3.    Devendra Jhajharia

Men’s Javelin throw F46

4.    Yogesh Kathuniya

Men’s discus throw F56

5.    Singhraj Adhana

Mixed 50m pistol SH1·Shooting

6.   Mariyappan Thangavelu

Men’s high jump T63

7.   Praveen Kumar

Men’s high jump T64

8.   Suhas Lalinakere Yathiraj

Men’s Badminton singles SL4

 

ALSO READ  Current Affairs of today- 8th October | download free pdf

Paralympics 2020 Indian Medal Winners – Bronze

Name

Event

Medal

1.    Sundar Singh Gurjar

Men’s javelin throw F46

2.     Singhraj Adhana

Men’s 10m air pistol SH1

3.     Avani Lekhara

Women’s 50m rifle 3 Positions Shooting SH1

4.    Sharad Kumar

Men’s high jump T63

5.   Harvinder Singh

Men’s individual recurve – open archery

6.   Manoj Sarkar

Badminton men’s singles SL3

 

Current Affairs 2021 with Questions and Answers

 

 1.     Which country hosted the Summer Paralympics  2020?

Ans:- Japan

Points to remember

Tokyo Paralympics 2020 is 16th edition.

Someity (Japanese: ソメイティ) is the official mascot of the 2020 Summer Paralympics.

Difference between Tokyo Summer Olympics 2020 mascot and Tokyo Summer Paralympics 2020 mascot.

Japanese Words

“mirai”, meaning “future”

“towa”, meaning “eternity”

  • The name SOMEITY comes from “Someiyoshino” — a popular type of cherry blossom.
  • It represents enormous mental and physical strength of Paralympic athletes who overcome obstacles and redefine the boundaries of possibility.
  • In English, it loosely translates to “so mighty.”

 

 

 2.    Which country hosted Summer Paralympics 2020?

Ans:- Japan

 3.   How many games were there in Summer Paralympics 2020?

Ans:- There were 22 games and 539 events

 4.   How many athletes from India had participated in Summer Paralympics 2020?

Ans:- 54

 5.   What was the motto of Tokyo Paralympics 2020?

Ans:- United by Emotion

 6.   Who was the ‘flag bearer’ at the opening ceremony of Tokyo Paralympics 2020?

Ans:- Tek Chand

Points to remember

First Mariyappan Thangavelu was to be the ‘flag bearer’ at the opening ceremony of Tokyo Paralympics 2020. But during his flight to Tokyo, he came in contact with a Covid positive patient. And this was why he had to go quarantine during the opening ceremony of Tokyo Paralympics 2020.

 

ALSO READ  Current Affairs of today- 15th October | download free pdf

 7.    Who was the ‘flag bearer’ at the closing ceremony of Tokyo Paralympics 2020?

Ans:- Avani Lekhara

 8.   Which country withdraw from Tokyo Paralympics 2020 due to instability and violence in their country?

Ans:- Afghanistan

 9.   Which country won the highest number of medals in Tokyo Paralympics 2020?

Ans:- China (Total 207)

96

60

51

 

 10.   How many medals did India win in Tokyo Summer Paralympics 2020?

Ans:- 19 medals

5

8

6

 

 11.   In which year did the first Summer Paralympics games take place?

Ans:- 1960 in Rome

 12.   In which year did the first Winter Paralympics games take place?

Ans:- 1976 in Sweden

 13.   Which country will host the Summer Paralympics in 2024?

Ans:- France, Paris

 14.   Which athlete won the highest number of medals in the Paralympics?

Ans:- Trischa Zorn (Total-55 medals)

41

9

5

 

 15.   What was the theme song for the Indian Paralympics contingent?

Ans:- “Kar De Kamaal Tu”

Points to remember

  • The singer and composer of this song is Sanjeev Singh
  • He is a Divyang (Physically challenge) cricket player from Lucknow

  Join us on Telegram

Download Current Affairs 2021 pdf

 

ALSO READ  Current Affairs of today- 16th October | download free pdf