The Poetry of Earth– Short Question and Answer pdf download | On the Grasshopper and Cricket question answers

The Poetry of Earth

The Poetry of Earth Short Question and Answer

The poetry of earth is never dead

If you’re looking for  SAQs of “The Poetry of Earth” by John Keats, you are in right place. All Important Short Questions and Answers from The Poetry of Earth are discussed here in a very lucid English language which will surely help you to score a good mark in your final examination. There are only very few Short Questions and Answers from “The Poetry of Earth” that are often repeated in your examination and we’ve come up only with those Short Questions and Answers. You can also download the pdf file for free.

Topics Covered

The Poetry of Earth short question and answer for class xii

What type of sonnet is The Poetry of Earth?

On the Grasshopper and the Cricket poem questions and answers

On the Grasshopper and Cricket question answers class 8 oxford

 

Short Questions and Answers from The Poetry of Earth

 

 1.    What is the original title of the poem “The Poetry of Earth”?

Ans: – The original title of the poem “The Poetry of Earth” in “On the Grasshopper and Cricket”.

  2.    What type of poem is “The Poetry of Earth”?

Ans: – “The Poetry of Earth” is a Petrarchan sonnet consisting of two stanzas- octave and sestet.

 3.    Who wrote the poem “The Poetry of Earth”?

Ans: – John Keats wrote the poem “The Poetry of Earth”.

 4.    Give the rhyme scheme of this sonnet.

Ans: – The rhyme scheme is abba abba cde cde.

  5.    In the poem “The Poetry of Earth” what does the word ‘poetry’ stands for?

Ans: – In the poem “The Poetry of Earth” the word ‘poetry’ stands for music. 

 6.    What is the symbol used by John Keats in the poem The Poetry of Earth?

Ans: – In the poem “The Poetry of Earth” John Keats has used Music as a symbol to signify the continuation of life on earth.

 7.    Why do the birds take shelter in a cooling tree?

Ans: – The birds take shelter in the cooling tree of being tired of the heat of Summer.

 8.    a voice will run From hedge to hedge about the new-mown mead;”– Whose voice is referred to here?

Ans: – The grasshopper’s voice is referred to here.

 9.     “From hedge to hedge about the new-mown mead;”– What does the expression ‘new-mown mead’ mean? 

Ans: – The expression ‘new-mown mead’ means the grass of the land that has been recently cut.

 10.     “The poetry of earth is never dead”– What does the poet mean by the expression?

Ans: – By the expression, the poet means that the music of nature never stops.

  11.     Which insect carries the song in summer?

Ans: – It is the Grasshopper who caries the song of nature in summer.

  12.     “he takes the lead in summer luxury”- What does the expression ‘summer luxury’ mean in the poem “The Poetry of Earth”?

Ans: – In the poem “The Poetry of Earth”, the expression ‘summer luxury’ means the pleasures of summer.

 13.     “He rests at ease…”- Who is referred to here as ‘he’?

Ans: – The Grasshopper rests at ease beneath some pleasant weed in summer.

  14.     Where does the grasshopper rest at ease in summer?

Ans: – Here the Grasshopper is referred to as ‘he’.

  15.     Who has wrought the silence in winter in the poem “The Poetry of Earth”?

Ans: – The frost has wrought the silence in winter in the poem “The Poetry of Earth”.

  16.     Which insect carries the song in winter?

Ans: – The Cricket carries the song in winter.

  17.     “…there shrills The Cricket’s song,”– Where does the Cricket’s song shrill from?

Ans: – The Cricket’s song shrills from the stove in the poem “The Poetry of Earth”.

  18.     What does the Cricket’s song seem to one who is half-lost in drowsiness?

Ans: – To a man half-lost in drowsiness, the cricket’s song seems to be the song of the grasshopper among some grassy hills. 

 19.     What seasons are mentioned in the poem “The Poetry of Earth” by John Keats?

Ans: – The seasons mentioned in the poem “The Poetry of Earth” are Summer and Winter.

 20.     What seasons do the Grasshopper and the Cricket symbolize?

Ans: – The Grasshopper symbolizes the summer and the Cricket symbolizes the winter in the poem “The Poetry of Earth” by John Keats.

ALSO READ  On Killing A Tree | Descriptive Question Answer | Class XII WBCHSE | Set-1

 

 

   Download PDF

 

%d bloggers like this: