Current Affairs for WBCS 2021 pdf | Sports Current Affairs 2020

 Current Affairs for WBCS 2021 pdf

Current affairs for WBCS exam 2021 can be one of the most important topics for you if you really want to crack WBCS exam in 2020. Here we have carefully discussed all the important points of Sports Current Affairs 2020 with free pdf download. In this article, we have shared all the important Current Affairs from January to September 2020

 

Topics Covered Here
  • WBCS Current Affairs 2021
  • Current Affairs for WBCS 2021 pdf
  • Current Affairs Book for WBCS
  • How to Prepare Current Affairs for WBCS
  • How to Select Important Current Affairs for WBCS

Sports Current Affairs 2020

Current Affairs Sports 2020

 

National Sports 2020

 ● Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020

 

 1.  Who is the present Sports Minister of India?
Ans:  The present Sports Minister of India is Kiren Rijiju.
 2.  When is National Sports Day celebrated?
Ans:  The National Sports Day is celebrated on 29th August.
 Points to remember
1.  National Sports Day is celebrated in remembrance of Major Dhyan Chand

 

 3.  By whom National  Sports Awards are given?
Ans:  By the President of India National Sports Awards are given every year.
 4.  What is the highest sporting honor of India?
Ans:  The highest sporting honor of India is the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award.
 5.  Who won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020?
Ans:  In the year 2020 five players have been given Rajiv Gandhi Khel Ratna Award. They are  Rohit Sharma- Cricketer, Manika Batra- Table tennis player,  Mariyappan Thangavelu- Para-Athletics, Rani Rampal- Hockey player, and Vinesh Phogat- Wrestling.
 Points to remember
  1. Started in 1991
  2. First given to  Viswanathan Anand
  3. This is the first time that in 2020 five players have been awarded this honor.
  4. In 2016 four players received this award.
  5. Rohit Sharma became the 4th Indian Cricketer to receive this award.

 

ALSO READ  List of Country, Its Capital & Currency - Download the PDF for SSC, PSC, MTS, Rail, Bank, etc.

●  Arjuna Award 2020

 


6. 
Who won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020?

Ans:  In the year 2020 twenty-seven players have received this award. They are:

1. Ishant Sharma- Cricket
2. Deepti Sharma- Cricket
3. Chirag Shetty- Badminton
4. Satwiksairaj Rankireddy- Badminton
5. Dutee Chand- Athletics
6. Vishesh Bhriguvanshi- Basketball
7. Divya Kakran- Wrestling
8. Rahul Aware- Wrestling
9. Akashdeep Singh- Hockey
10. Deepika Thakur- Hockey
11. Madhurika Patkar- Table Tennis 
12. Deepak Niwas Hooda- Kabaddi
13. Atanu Das- Archery
14. Manu Bhaker- Shooting
15. Saurabh Chaudhary- Shooting
16. Sandesh Jhingan- Football
17. Lovlina Borgohain- Boxing
18. Manish Kaushik- Boxing
19. Sandeep Chaudhary- Para-Athletics
20. Aditi Ashok- Golf
21. Saurabh Chaudhary- Shooting
22. Divij Sharan- Tennis
23. Dattu Bhokanal- Rowing
24. Sarika Kale- Kho-kho
25. Suyash Jadhav- Para-Swimming
26. Manish narwal- Para-Shooting
27. Shiva Keshavan- Luge

 

Dronacharya Award 2020

 

 7.  Who won the Dronacharaya Award in the lifetime category in 2020?
Ans:  In the year 2020 eight coaches have won the Dronacharaya Award in the lifetime category. They are Dharmendra Tiwari- Archery, Purusotham Rai- Athletics, Shiv Singh- Boxing, Romesh Pathania- Hockey, Krishan Kumar Hooda- Kabaddi, Vijay Bhalachandra Munishwar- Para Powerlifting, Naresh Kumar- Tennis, Om Prakash Dahiya- Wrestling
 8.  Who won the Dronacharaya Award in the regular category in 2020?
Ans:  In the year 2020 five coaches have won the Dronacharaya Award in the regular category. They are Jude Felix Sebastian- Hockey, Yogesh Malviya- Mallakhamb, Jaspal Rana- Shooting, Kuldeep Kumar Hooda- Wushu, Gaurav Khanna- Para-Badminton.
 Points to remember
  1. Started in 1985
  2. Given in the field of Sports Coaching

 

ALSO READ  List of Most Important Books and Authors for Competitive | pdf Download

Current Affairs 2020 MCQs

 

 9.  Whom did BCCI choose as the title sponsor for IPL 2020?
Ans:  Dream 11
 10.  Which country will host ICC T20 World Cup 2023?
Ans:  India
 11.  Which country will host Olympic 2020 (will be held in 2021), 32 edition?
Ans:  Tokyo
 12.  What is the name of the mascot of  Olympic 2020, 32 edition?
Ans:  MIRAITOWA
Points to remember
The name MIRAITOWA is based on the Japanese words “mirai“, meaning “future”, and “towa“, meaning “eternity”, representing the wish that the Tokyo 2020 Olympic Games will lead to a future of everlasting hope in the hearts of everyone around the world.
 13.  Which country will host the 24th winter Olympics 2022?
Ans:  Beijing, China
 14.  Which country will host Olympic 2024, 33 edition?
Ans:  Paris
 15.  Which country will host the 2022 Commonwealth Games?
Ans:  Birmingham‎, England
 16.  In which city the 36th National Games of India will be organized?
Ans:  Goa
 17.  Which country will host ICC T20 Women’s World Cup 2021?
Ans:  New Zealand
 18.  Who Will Host 2022 Asian Games?
Ans:  Hangzhou, China 
 19.  Which country will host the 24th winter Olympics 2022?
Ans:  Beijing, China
 20.  Which country will host the 2020 Asia Cricket Cup?
Ans:  Pakistan
 21.  Which country will host the 2023 Men’s Hockey World Cup?
Ans:  India
 22.  Which country will host the 2022 Women’s Hockey World Cup?
Ans:  Spain and Netherland
 23.  Which country will host the 2020 Asia Cricket Cup?
Ans:  Spain
 24.  Which university won the Maulana Abul Kalam Azad trophy in 2020?
Ans:Panjab University

 

ALSO READ  WBCS Preliminary Previous 2017 | Indian National Movement | Free Mock Test | Free PDF Download
%d bloggers like this: