Short Answer Type Questions from On Killing a Tree for final Board exam

Short Answer Type Questions





1Who is the poet of the poem ‘ On Killing A Tree’?
Ans.Gieve Pate is the poet of the poem ‘On Killing A Tree’.
2. What does the poet mean by “It takes much time to kill a tree”?
Ans.By the given phrase, the poet means that killing a tree is not a simple job. Much time is needed for it. 
3. What type of poem is ‘ On Killing A Tree’?
Ans.‘On Killing A Tree’ is an ironical poem written in free verse.
4. How does the tree grow? [2017]
Ans.The tree grows up slowly by absorbing years of sunlight, air, and water and by consuming essential nutrition from earth.
5. Where does the irony lie in the poem ‘On Killing A Tree’?
Ans.The irony in the poem ‘ On Killing A Tree’ lies, in fact, that the act of killing a tree is a ceremonial task.

6. What does the word ‘crust’ mean?
Ans.⇒ The word ‘crust’ means the topmost layer of the Earth.

7. What does the term ‘leprous hide’ mean?
Ans. ⇒ The term ‘leprous hide’  means the bark of a tree which is probably rough and has marks.


8. What kind of task is it to kill a tree?
Ans. According to Gieve Patel, it is a very difficult task to kill a tree and it takes much time.

ALSO READ  Strong Roots - Important Question and Answer | Question and Answer of Strong Roots | Free PDF Download

9. How does the poet describe the bark of a tree?
Ans. The poet, Gieve Patel, has described the bark of a tree as ‘leprous’.

10. What does the phrase ‘sprouting leaves’ mean?
Ans.  The phrase, ‘sprouting leaves’ means the little and new green leaves that have just grown or about to grow from boughs of a tree.

11. What would not kill a tree alone?
Ans.  Hacking and chopping would not kill a tree alone.

12.“But this alone won’t do it”- What does ‘this’ refer to? 
Ans.  Here ‘this’ refers to the act of hacking and chopping which is not enough for killing a tree completely.

13. “But this alone won’t do it”- What does ‘it’ refer to?
Ans.  Here ‘it’ refers to the act of killing a tree completely.

14. Where will the ‘curled green twigs’ rise from? [2017]
 Ans. ⇒ The ‘curled green twigs’ will rise from the remaining part of the tree which is very close to the ground.

15. “Miniature boughs”- What does the word ‘boughs’ mean?
Ans.  The word ‘boughs’ means branches of a tree.

16. What does the poet mean by saying ‘unchecked’?
Ans⇒ When a tree is cut down and if the ‘curled green twigs’ are ‘unchecked’  or not cut, they will grow again to their former size.

ALSO READ  The Proposal | Descriptive Question Answer | Justification of Title | Social Background | Free PDF Download | Set 1

17. What happens after ‘hacking and chopping’?
Ans.  After ‘hacking and chopping’ the bark of the tree bleeds and it gives the tree much pain.

18. What lies hidden in the earth’s cave?
Ans. ⇒ The root lies hidden in the earth’s cave.

19. Where does the strength of a tree lie?
Ans.⇒ The strength of a tree lies in its root which finds the anchorage inside the earth.

20. “The source, white and wet.”- What does the word ‘source’ refer to?
Ans. The word ‘source’ refers to the root of a tree which helps the tree to absorb the necessary nutrition from the earth.

21. How does Gieve Patel describe the root of a tree?
Ans.  Gieve Patel describes the root of a tree as the source of a tree which is wet and white and which is the most sensitive part.

22. Why is the ‘source’ called ‘white’ and ‘wet’?
Ans. Here the ‘source’ is the root of a tree which is called as ‘white’ because it remains under the earth and  ‘wet’ because it absorbs water from the soil.

23.  “And then it is done”- Which act is referred to here?
And. ⇒ Here the act of killing a tree is referred to.

ALSO READ  Descriptive Question Answer | On Killing A Tree

24.  What role do the sun and air  play in killing a tree?
Ans.  ⇒ The sun and the air play a vital role in killing a tree by scorching and choking.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: